Heifer International a creat un set de principii numite “Principiile Heifer pentru dezvoltare durabila si justa”. Toate organizatiile si grupurile de fermieri sunt monotorizate si evaluate in concordanta cu aceste principii, iar planurile grupurilor legate de proiect sunt realizate pe baza acestor principii.

 

In cele ce urmeaza va prezentam o scurta descriere a principiilor ce ne ghideaza activitatea.

 

Principiile Heifer

  Dar din dar (Passing on the Gift)
Fiecare familie beneficiara se angajeaza sa doneze altei familii nevoiase, echivalentul a ceea ce a primit in dar.  Pe langa animale, vor fi transferate celorlalti beneficiari ai proiectului cunostintele si abilitatile dobandite pe parcurs. Se va monitoriza numarul, varsta si calitatea animalelor pasate, precum si numarul total al familiilor beneficiare.

  Responsabilitate (Accountability)
Grupul trebuie sa tina o evidenta financiara, sa gestioneze animalele (atat plasamentele originale cat si pe cele pasate), iar rapoartele financiare si de  activitate trebuie sa fie completate corect si la timp. Beneficiarii proiectelor vor identifica nevoile comunitatii si vor elabora un plan de rezolvare al acestora.

  Cand imparti inseamna ca-ti pasa (Sharing and Caring)
Heifer considera ca problemele globale pot fi rezolvate mai usor daca oamenii colaboreaza si se ajuta unii pe altii. Generozitatea se manifesta prin dorinta de a pasa mai departe, sau de a ajuta si alte persoane, familii sau comunitati.

  Durabilitate si independenta (Sustainability and Self-Reliance)
Pentru asigurarea durabilitatii, beneficiarii trebuie sa aiba in vedere continuarea proiectului dupa incheierea finantarii initiale. Independenta comunitatilor si a familiilor este mai usor obtinuta in grupurile care au activitati variate si gasesc sprijin material sau financiar din mai multe surse.

 Buna ingrijire a animalelor (Improved Animal Management)
O conditie esentiala pentru succesul proiectului este buna ingrijire a animalelor. Productivitatea, sanatatea si reproducerea acestora depind de asigurarea conditiilor adecvate de furajare, adapostire si ingrijire. Se urmareste alegerea unor specii sau rase de animale productive si potrivite conditiilor locale.

  Hrana si venituri (Nutrition and Income)
Animalele contribuie in mod direct la asigurarea hranei si a veniturilor familiilor beneficiare. O parte din produse sunt consumate in gospodarie, iar surplusul este valorificat, asigurand o sursa suplimentara de venit. Proiectele urmaresc imbunatatirea si diversificarea hranei beneficiarilor si cresterea standardului de viata al familiilor de fermieri.

  Gender si familie (Gender and Family Focus)
Notiunea de „Gender” defineste rolul femeii si al barbatului in societate. Programele derulate de Heifer promoveaza egalitatea dintre femei si barbati in luarea deciziilor, posesia animalelor, si in impartirea echitabila atat a muncii, cat si a beneficiilor. Fetele si femeile sunt incurajate sa participe in egala masura cu baietii si barbatii la toate activitatile comunitatii.

  Nevoi reale si corectitudine (Genuine Need and Justice)
Heifer acorda sprijin oamenilor care au cu adevarat nevoie de o sansa pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Familiile care primesc sprijin sunt selectate pe baza unor criterii stabilite de membrii comunitatii. Heifer incearca sa acorde prioritate grupurilor marginalizate si lipsite de resurse indiferent de etnie, religie sau orientare politica.

 Protectia mediului (Improving the Environment)
Protectia mediului reprezinta o prioritate pentru Heifer si comunitatile partenere. In cadrul proiectelor sunt incurajate activitatile de: impadurire, conservarea raselor locale, intretinerea pasunilor, folosirea ingrasamintelor naturale, curatarea albiilor raurilor, colectarea deseurilor, etc.
Proiectele Heifer trebuie concepute astfel incat sa aiba un efect pozitiv asupra mediului inconjurator.

   Participarea tuturor (Full Participation)
Heifer dezvolta proiecte cu grupuri bine organizate si urmareste implicarea tuturor membrilor in activitatile proiectelor si in luarea deciziilor. 
Se urmareste participarea deplina si in numar cat mai mare, atat a barbatilor cat si a femeilor la toate actiunile grupului.

  Instruire si educatie (Training and Education)
Fiecare participant la proiect trebuie sa-si imbunatateasca cunostintele teoretice si practice. Instruirile urmaresc dobandirea si aplicarea cunostintelor in cresterea animalelor, protectia mediului, precum si in alte domenii in functie de specificul proiectului. Se doreste schimbarea pozitiva in atitudine si comportament a tuturor beneficiarilor.

  Spiritualitate (Spirituality)
Spiritualitatea este o valoare comuna tuturor oamenilor, indiferent de religie sau credinta. Aceasta este exprimata prin respect fata de toti oamenii fara a tine cont de gen, varsta, etnie sau religie. Trebuie respectate opiniile tuturor membrilor comunitatii, natura si viata in intregul ei.

 

 

Cele 12 principii formeaza acronimul Dar din dar (Passing on the Gift):

 

 P assing on the Gift                                                     G enuine Need and Justice
        A ccountability                                                               I mproving the Environment
            S haring and Caring                                                            F ull Participation
                S ustainability and Self-reliance             on the                        T raining and Education
                    I mproved Animal Management                                                    S pirituality
                        N utrition and Income
                            G ender and Family Focus